odd idle speed

View previous topic View next topic Go down

odd idle speed

Post by leopard_pagan on Fri Jan 28, 2011 6:28 pm

got two odd things happening on my wee van.

in the mornings i am finding the choke running higher than usual in the first 2-3 minuets from cold start.
after the vans all warmed up and i am getting near/to work/home, the idle speed starts revving high, then drops, then high and drops again but as soon as i engage the gears/clutch and pull away the idle stays steady. only does it when stood still waiting in traffic or just as i pull up to park.

any ideas what i need to start poking n prodding?
avatar
leopard_pagan
Admin

Posts : 1105
Join date : 2009-09-21

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by leopard_pagan on Sun Jan 30, 2011 9:32 am

so contenders are:
Automatic choke
Idle speed sensor
Lamber sensor?

mines a EFI model.
avatar
leopard_pagan
Admin

Posts : 1105
Join date : 2009-09-21

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by PFM on Sun Jan 30, 2011 1:31 pm

Is it low on water?

PFM
Jet Addict

Posts : 1466
Join date : 2010-04-24
Age : 56
Location : East Sussex

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by leopard_pagan on Sun Jan 30, 2011 6:51 pm

i checked water a week ago as 4 months ago i re-did the head gasket/skimmed head etc..
i'll recheck again in the morning
avatar
leopard_pagan
Admin

Posts : 1105
Join date : 2009-09-21

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by leopard_pagan on Mon Jan 31, 2011 5:19 pm

water levels are fine, if anything the over flow bottles a bit over the line.

located the throttle sensor under driver seat.
just need to locate the auto choke to check it.
avatar
leopard_pagan
Admin

Posts : 1105
Join date : 2009-09-21

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by PFM on Mon Jan 31, 2011 7:13 pm

OK - and I take it you checked at the radiator as well. Sorry can't offer anything further - I've only had the same symptoms when water level has been low.

PFM
Jet Addict

Posts : 1466
Join date : 2010-04-24
Age : 56
Location : East Sussex

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by rich the mechanic on Mon Jan 31, 2011 9:21 pm

It hasn't got a auto choke its EFI, there is a cold idle circuit that is controled by the temp sensor and ECU check the plug by the dizzy make sure its clean and dry.
avatar
rich the mechanic
Jet Addict

Posts : 1824
Join date : 2010-01-03
Age : 37
Location : Essex

http://www.thread-bare.biz

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by leopard_pagan on Tue Feb 01, 2011 6:16 pm

no auto choke.... well that explains why i cant find one in the manuals or any ref to one..lol just put it down to crappy manuals!

will route around the dizzy area tomorrow lunchtime checking plugs n things.
i do know my sodding cyl 2 HT lead keeps on dropping off the spark plug! i lost count how many times i fitted/removed the plugs a few months ago while doing the head job! and i couldent get the pliers in to bend the tube inside! couldnt bend from out side as hands arent strong enuf!... need a burly man for that job!
avatar
leopard_pagan
Admin

Posts : 1105
Join date : 2009-09-21

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by simmo116 on Tue Oct 01, 2013 6:57 pm

hi sorry to bring up the past but did you solve your problems leopard_pagan?

simmo116
Chatterbox

Posts : 90
Join date : 2012-07-03

Back to top Go down

Re: odd idle speed

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum