please help 1.3 efi is dead

View previous topic View next topic Go down

please help 1.3 efi is dead

Post by antsun on Sun Apr 15, 2012 9:03 am

i am hoping somebody has come across imiler problem to mine i have a 1999 1.3 efi hijet runnning like a dream, at a set of traffic lights and it just stopped aa came out checked a few things and towed in in. there is no signal to spark, no signal to the injectors, the engine managment light does not come on on the dash, you can not hear the pump in the tank run. nothing anywhere tried a new ecu and still the same. checked the 2 x 15 amp fuses at the side of the efi checked all fuses in the box plus the one under the engine bay, i really need to get this going only passed mot the day before:) dooes anybody have any ideas?


antsun
Member

Posts : 5
Join date : 2012-04-15

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by PFM on Sun Apr 15, 2012 10:31 am

Presume you've checked the battery and connections, but might be worth checking the +ve lead - I found mine had corroded away to nothing an inch or two forward of where it goes through the battery housing.

PFM
Jet Addict

Posts : 1449
Join date : 2010-04-24
Age : 56
Location : East Sussex

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by antsun on Sun Apr 15, 2012 12:05 pm

hi thanks, yeah engine turns over fine and other dash lights come on so it carnt be a battery lead? can it?

antsun
Member

Posts : 5
Join date : 2012-04-15

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by PFM on Sun Apr 15, 2012 12:30 pm

Ah, didn't realise that - probably not that then, sorry.

PFM
Jet Addict

Posts : 1449
Join date : 2010-04-24
Age : 56
Location : East Sussex

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by rich the mechanic on Sun Apr 15, 2012 9:22 pm

I would get a can or two of brake cleaner and if you have a compressor use an air duster or failing that a can or two of the compressed air for cleaning keyboards and I think it's WD40 that reckons it's good for electrics and give all the wiring loom plugs and connection points you can find a clean and make sure they are tight it sounds like something has rattled loose although there is a fuel pressuse sensor maybe the ECU isn't working as the fuel pump is not pressureising although I thourgt the spark was controlled by the dizzy but I haven't looked in the engine of a 1.3 only the 993cc.
avatar
rich the mechanic
Jet Addict

Posts : 1824
Join date : 2010-01-03
Age : 37
Location : Essex

http://www.thread-bare.biz

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by antsun on Sun Apr 15, 2012 9:35 pm

I will give that ago, I was wondering about the cam sensor? The 1.3 has no dizzy cap as it hs 2 seperate coils.

antsun
Member

Posts : 5
Join date : 2012-04-15

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by HighlyJetted on Mon Apr 16, 2012 11:42 pm

Even if the coil packs were dead there would still be injector signals.

By the sound of it you have a problem! (no shit Sherlock)

Check the main relay, and the pair of fuses which feed it. Someone commented on here where they are, think they are under the drivers seat or something. I will look at mine tomorrow and locate them.

The main relay powers up the whole EFI system, if you ain't getting that light on the dash then the ECU isn't powering up. You could disconnect every sensor on the engine and you would still get that light on. Especially with no fuel pump running either this is so definitely the main relay, the fuses or one of those thin little wires that connect onto the batteries live terminal. I'd put cash on it, and I don't gamble.

Good luck
avatar
HighlyJetted
Hijet Overdose

Posts : 5410
Join date : 2009-10-06
Age : 34
Location : Such a Dick

http://www.daihatsuhijet.co.uk

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by HighlyJetted on Tue Apr 17, 2012 12:37 am



Here's a diagram - i've simplified the one from the "1.3 efi porter diagram - electrical"

See if you can get your head round it.
avatar
HighlyJetted
Hijet Overdose

Posts : 5410
Join date : 2009-10-06
Age : 34
Location : Such a Dick

http://www.daihatsuhijet.co.uk

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by antsun on Tue Apr 17, 2012 6:15 am

Hi, thankyou very much for the advice, when you say main relay where is that located? I have checked one under the engine bay and 2 under the drivers side dash. I know this is cheeky but it says your in cheshire so am I, if I paid you would you be intrested in taking a look at it for me please?

antsun
Member

Posts : 5
Join date : 2012-04-15

Back to top Go down

Re: please help 1.3 efi is dead

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum